Jedla a nápoje v Krakove

Poľské jedlá a nápoje v KrakoveHovorí sa, že mesto Krakov sa môže pochváliť viac kaviarňami, reštauráciami a barmi na jeden meter štvorcový ako ktorékoľvek iné mesto na Zemi. Či už je to pravda alebo nie, tak aj tí najnáročnejší návštevníci zistia, že v Krakove s nechuťou do jedla v miestnych reštauráciach problém mať nebudú. Jedlá a nápoje v Krakove sú naozaj až nadpriemerne dobré v porovnaní s inými turistickými destináciami.

Najrýchlejší spôsob a jeden z najlepších spôsobov ako sa zoznámiť s krakovskou kuchyňou, je absolvovať tzv. food tour. Tieto food tour môžu byť v rôznych odlišných verziách, ktoré zodpovedajú osobitným záujmom turistov a cestovateľov. Sprievodcovia plynule hovoria anglicky a budú vám ukazovať mesto zvnútra.

Miestne pochúťky sa dajú v Krakove nájsť veľmi ľahko a ceny sú zvyčajne prijateľné pre naše peňaženky.

Už len prechádzka po Starom Meste odhalí nespočetné množstvo uličných otvorov, ktoré varia Cracovianske potešenie 24 hodín denne.

Najlepšie jedlá v Krakove

Pierogi

Najslávnejším poľským jedlom sú pravdepodobne pierogi, ktoré sú dostupné hromadne vo väčšine reštaurácií, ktoré majú poľské menu. Tieto husté cestové balíčky sa zvyčajne servírujú s nakrájanou cibuľou a môžu sa plniť rôznym druhom zmesí.

Najobľúbenejšie sú pravdepodobne Pierogi Ruskie (ruský štýl, so smotanovým syrom a bylinkami), ale sú k dispozícii aj mäsové verzie spolu s alternatívami plnými ovocia.

Pierogi sa zvyčajne podávajú v tanieroch po 8 až 10 kusoch a cena sa bude pohybovať od približne 4 PLN za najlacnejšie až po približne 30 PLN v labužníckych reštauráciach.

Poľské pirohy
Pierogi

Bigos

Jedným z jedál, ktoré musíte vyskúšať, je kapusta a dusené mäso, bigos. Aj keď to nemusí znieť práve ako lákavé jedlo, je to staré poľské veľmi obľúbené jedlo a je známe aj ako lovecký guláš.

Bigos môže obsahovať širokú škálu rôznych druhov mäsa, od teľacieho mäsa až po zverinu, údenú slaninu a klobásu.

Najlepší Bigos v Krakove
Bigos

Barszcz

Poľsko je tiež známe svojimi polievkami. V kategórií poľských polievok existujú dve, ktoré si každý návštevník musí vyskúšať.

Po prvé, barszcz z červenej repy je skutočne bohatá cviklová polievka z červenej repy, ktorá sa často podáva s malými pierogmi podobnými ravioli, ktoré plávajú v spodnej časti a dodávajú extra textúru, zatiaľ čo kyslá polievka żurek je vynikajúca na zahriatie v zime a často sa podáva v vyhĺbenom chlebovom bochníku.

Poľský barszcz
Barszcz

Zapiekanka

Pokiaľ však ide o špeciality Krakova, existuje niekoľko vybraných poľských jedál, ktoré sú v Krakove fakt výborné.

Najvýraznejšia je – bageta zapiekanka, dlhá bageta v štýle pizze, ktorá je plná všetkého možného od syru feta, až po robustné kúsky poľskej klobásy.

Zapiekanka v Krakowe
Zapiekanka

Aké jedla a nápoje v Krakove ste skúšali vy, a ktoré vám chutili a nechutili? Poraďte aj ostatným v komentároch pod článkom.

Autor článku: KrakovUbytovanie.sk

Chceme vám čo najviac poradiť, pomôcť a predstaviť nádherné poľské mesto Krakov. Čo v ňom robiť, kde sa ubytovať, a čo by ste rozhodne nemali vynechať. Krakov je jedno z najkrajších a najnavštevovanejších miest v strednej Európe, ktoré si určite zamilujete. Redakcia KrakovUbytovanie.sk

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *